- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Kupiłem tv XR-55X94J tydzień temu i wszystko byłoby OK ale minusem jest pikselizacja na kanałach kablowych UPC przy korzystaniu z karty CI+. Pojawia się niespodziewanie w różnych sytuacjach. Nawet na kanałach niekodowanych np. TVP1 też jest. Czasami po porannym uruchomieniu (cała noc standby) nic nie można oglądać. Trzeba wyłączyć tv z zasilania. Mam trzy karty w domu, na różnych tv (Samsung full HD, Panasonic 4k) ale w nich pracują OK. Nie pomaga zmiana kart, reset tv do ustawień początkowych, zmiany ustawień.
Spotkał się ktoś z taką sytuacją w tym tv i czy jest na to jakaś recepta?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sprawdziłem to co piszesz o sygnale UPC na module CI+ (nie CI+ 4K) i u mnie jest tak :
Sygnał Full HD np. TVN24
Panasonic TX-40DXU601 - 1080i 50Hz
Sony XR-55X94J - 1080i 25Hz
Sygnał 4K np. Eleven Sport 1 4K
Panasonic TX-40DXU601 - 2160p 50 Hz
Sony XR-55X94J - 3840x2160p 4K - (brak info o częstotliwości w Hz)
Ale to chyba raczej Panasonic podaje błędnie 1080i to jest właśnie 25Hz bo "i" czyli interlaced z przeplotem a 1080p to jest 50Hz bo bez przeplotu.
Z tego co się doczytałem karty CI+ w UPC oferują tylko 1080i a rozdzielczość 1080p możesz uzyskać tylko z dekodera UPC.
Chyba, że moduły CI+ 4K oferują coś innego albo TV Panasonic lub Sony inaczej dekodują sygnał UPC.
A propos sygnał z TV naziemnej dla kanałów w nowym standardzie DVB-T2/HEVC jest 1080p - ciekawostka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Zobacz tutaj - to fragment podobnej dyskusji:
https://forum.mediaswiat.pl/printview.php?t=7953&start=3495&sid=c86195f27acc6b1272535404103158cf
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za wyjaśnienie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
I chyba piskeloza wraca 😞
Od kilku dni obserwuję pojawiające problemy z obrazem.
Na drugim TV Panasonic w tym samym czasie ich brak.
Ponad pół roku pracy na poprawionym sofcie było OK.
Aktualny soft to PKG6.5929.0696EUA
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mam to samo..... Też zaczyna krzaczyć. Jest jakaś aktualizacja, instalowaleś ją? Ja póki co nie instalowałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ostatnia Aktualizacja znowu sknociła TV .Szatkowanie , gubi kanały (z 234 zostało 31) zadziałała lista zachowana na penie.Ręce opadają i nerwy zaczynają puszczać.Jestem ciekaw kiedy naprawią. Zgłaszajcie Do Serwisu Żeby był jakiś oddźwięk.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
potwierdzam , pikseloza wraca... ręce opadają Z tego co pamiętam Sony wspiera swoje telefony przez dwa lata, potem już cegła w TV może być podobnie. Kupił pobawił się to teraz kupi nowe... A szkoda bo obraz naprawdę super. Co do odświeżania i rozdzielczości rozmawiałem z technikiem UPC, karty CI+ tylko dekodują sygnał a TV pełni role odtwarzacza i dostaje natywny sygnał, ktoś już to zresztą pisał wcześniej. Ja mam CI+4K i tylko kanały 4K mają wyższe rozdzielczości, reszta to 1080i czyli taka jest rzeczywistość w UPC - minimalka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Może nie wszyscy wiedza to napisze kanały z UPC można wyszukać/stroić na dwa sposoby jak się okazuje Jak wejdziemy w Kanały / Ustawienia kanałów / Strojenie automatyczne i klikniemy to mamy taki wybór: CYFROWY, INNY DOSTAWCA, UPC. I teraz jak klikniemy w UPC to strojenie według listy ograniczonej UPC, ale jak klikniemy w Cyfrowy to stroi pełny sygnał około 999 kanałów UPC widać cały śmietnik, ale technik doradzał żeby tak stroić a cały ten śmietnik testowych itd sobie usunąć. Ale nie ma to wpływu na pikseloze, sprawdziłem , taka tylko cikawostka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To nie wina UPC, ja mam zwyczajną kablówkę i tak samo pikseloza wróciła po ostatniej aktualizacji. Jestem na łączach z działem technicznym. Zgłaszajcie wszyscy ten problem, to może się tym zajmą i naprawią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja nie robiłem ostatniej aktualizacji i używam wersji 6.5770 i u mnie wygląda to tak że co jakiś czas na moment się zakrzaczy. Nie jest to tak jak było przed lutową atualizacją gdzie pikseloza była praktycznie cały czas i wogóle nie dało się oglądać. Jak to wygląda na najnowszym oprogramowaniu?