Podziel się wrażeniami!
Czy subwoofer SWF-BR100 https://www.sony.com/electronics/support/res/manuals/4488/44885167M.pdf działa z TV Sony XR-55X90L?
Kupiłem nowy TV i chciałbym podłączyć do niego subwoofer SWF-BR100. Urządzenie nadawczo-odbiorcze subwoofera podłączyłem zgodnie z instrukcją do TV ale nie mogę nawiązać połączenia. TV nie widzi subwoofera. Z tego co wiem oba urządzenia mają profil bluetooth A2DP.
Czy subwoofer powinien działać z XR-55X90L, a jeśli tak, to jak go podłączyć? Jestem w tym totalnym laikiem więc proszę mieć to na uwadze przy odpowiedzi:)
Subwoofer do tej pory świetnie działa i wygląda więc szkoda go wyrzucać.
Niestety oficjalne wsparcie Sony nie pomogło.
Obawiam się że to się tak wprost nie uda. Ten TV nie ma analogowego wyjścia audio po kablu jack 3,5mm a do tego wyjścia trzeba podłączyć transmiter (ten który wkłada sie do USB w TV) To ze subwoofer działa po profilu A2DP nie wiele wnosi bo korzysta z dedykowanego połączenia bezprzewodowego, a wiec nie da się podłączyć po BT.
Jedyna opcja bardziej kombinowana to dodatkowy konwerter cyfrowo/analogowy podłączony do wyjścia optycznego TV z wyjściem analogowym, ale to w tym TV zadziała tylko z głośnikami telewizora bo jak masz jakiś system audio podłączony do HDMI, w momencie uruchomienia dźwięku przestrzennego wyłączy się sygnał na optyku.
Dzięki za odpowiedź. Nie mam żadnego dodatkowego systemu audio. Planuję tylko TV i subwoofer + mam podłączony do TV po HDMI dekoder UPC. Spróbuję wersję kombinowaną - zawsze to jakaś możliwość do sprawdzenia.
Czy mógłbyś podesłać przykładowy link, jak taki konwerter wygląda i jak go podłączyć, bo nie wiem czy chodzi o kabel z różnymi końcówkami czy też o jakieś urządzenie.
Najprostszy i najtańszy jaki widzę na Allegro:
https://allegro.pl/oferta/konwerter-optyczny-dac-coaxial-toslink-rca-cinch-11512828588
Ważne że to musi być konwerter z WEJŚCIEM cyfrowym (optyk na przykład) i WYJŚCIEM analogowym.
Do tego konkretnego będziesz potrzebował dodatkowo kabel 2x Chinch na jack 3,5mm bo transmiter od subwoofera ma wejscie audio na małego jacka 3,5mm ale taki kabelek to banał - pełno tego wszędzie.
Podłączyłem wejście konwertera kablem Toslink z wyjściem optycznym TV oraz wyjście konwertera 2x cinch do jacka transmitera i nic. Nie załapało i subwoofer nie łączy sie z TV. Jakiś pomysł dlaczego dalej nie działa?
No to sprawdzamy po kolei:
Generalnie po kolei trzeba wykluczać żeby ustalić co nie działa: łaczność bezprzewodowa czy podawanie sygnału audio