anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

totalnie amatorsko - proszę o rady :))

nieporadna
Początkujący

totalnie amatorsko - proszę o rady :))

Są to moje stare zdjęcia - jedne z pierwszych robionych H-5. Mam jeszcze więcej, ale zaczynam od tych i proszę o radę, co można w nich ewentualnie poprawić. I podstawowe pytanie: czy Wam się podobają :question:

62 ODPOW. 62
ci.nek
Początkujący

Witaj
1- co chciałaś tu pokazać chyba most? mi bardziej rzuca się w oczy to drzewo po prawej (chyba że ze mną coś nie tak :slight_smile: )
2 - brawo za bardzo ładną GO, wróbelek ostry, tylko trochę to tło rozprasza przyciąłbym lekko po lewej, a to okno no cóż ewentualnie tylko stempelek ;)
3- no to coś pod nosem to nie za fajne :) za ciasny kadr, nie lubię takich poucinanych głów ;) ale są tacy co im się podoba

Creatoor
Początkujący

nieporadna napisał(a):

I podstawowe pytanie: czy Wam się podobają :question:

No cóż powiedzieć. To kwestia gustu. Mnie osobiście 3-ka i 2-ka BARDZO się podobają (nie mówię tu o stronie technicznej ;) ).
Szczególnie 3-ka. Zobacz tutaj.
Jeśli chodzi o ptaszka to rzuć okiem na tą stronkę, a zrozumiesz w czym problem: tutaj
Jeśli chodzi o 1-kę to nie przypadła mi do gustu, może dlatego, że jest za dużo mankamentów, począwszy od tego, że jest krzywy kadr.
Pozdrawiam

nieporadna
Początkujący

Creatoor napisał(a):

Szczególnie 3-ka

Mam takich więcej, ale na innym kompie i są ostrzejsze od tego. Niestety nie mam jak zamieścić :(

Creatoor napisał(a):

Jeśli chodzi o ptaszka to rzuć okiem na tą stronkę, a zrozumiesz w czym problem

Przeczytałam :D , zrozumiałam :D i wydaje mi się, że faktycnie gdybym się zastosowała do tej reguły to zdjęcie byłoby o niebo lepsze :)
mi bardziej rzuca się w oczy to drzewo po prawej

masz rację, ale to nie kadrowałam jeszcze tego zdjęcia, a robione było przypadkiem (tzn. szłam, zobaczyłam, pstryknęłam i mi się ogólnie spodobało)

Creatoor napisał(a):

Szczególnie 3-ka. Zobacz tutaj

Obejrzałam i jestem oczarowana :D
Główny mój problem polega na tym, że mój ulubiony temat zdjęć to twarze dzieci w zbliżeniu, a to nie jest łatwe, bo szkraby są strasznie ruchliwe i nie lubią współpracować :D
a o statywie to już wogóle można przy nich zapomnieć :smileyhappy:
Jeżeli komuś się będzie chciało zajrzeć to mam kilka zdjęć, z których jestem dumna, ale niestety nie mam ich w komputerze, z którego korzystam ani na płycie, więc zamieszczam link, który mam nadzięję będzie działał :)
http://nasza-klasa.pl/profile/937815/gallery/album/5
Dziękuję za dotychczasowe rady :D

nieporadna
Początkujący

Widzę, że tylko oglądacie, ale niestety nie komentujecie, więc zamieszczam moje wczorajsze "najświeższe" zdjęcia i proszę o radę - jak robić takie zdjęcia, żeby były ostrzejsze? Mam H5 i dopiero ją rozgryzam z instrukcją, bo wcześniej robiłam byle robić, a jak coś ładnego wyszło to się cieszyłam :D ale teraz chcę profesjonalnie podejść do tematu i proszę o wskazówki. Nie lubię fotografować roślinek, bo mnie to nudzi. Robienie zdjęć dzieciom to dopiro wyzwanie.

Creatoor
Początkujący

Witam ponownie.

nieporadna napisał(a):

niestety nie komentujecie

Powolutku. Będą i komentarze.
Podoba mi się kadr 2-ki. Nietypowy ale ładny. Jeśli chodzi o jakość zdjęcia to wyszła kiepsko. Twarz jest strasznie płaska i zlewa się z tłem. Wygląda jak szkic. Nie ma głębi. To wina złego oświetlenia. Za to fajnie wyszły bliki w oczach.
1-ka też ładna. Niestety dwa podstawowe błędy. Gałazki z prawej wchodzą na postać, i nie służą jako obramowanie, więc zakłócają kompozycję.
Po drugie aż prosi się tak skadrować ujęcie by wolna przestrzeń była z lewej. Dlaczego? A w którą stronę patrzy Dziunia? No właśnie trzeba było jej dać ciut miejsca i podążać za wzrokiem. I gdzie podziały się bliki w oczach?

nieporadna napisał(a):

chcę profesjonalnie podejść do tematu i proszę o wskazówki.

Polecam: Fotografia portretowa - Daniel Lezano i Bjorn Thomassen
http://www.allegro.pl/item600654324_fotografia_portretowa_100_rad_i_pomyslow_ss.html

profile.country.pl_PL.title
norobob
Początkujący

buziek do focenia Ci nie brakuje
to miły temat
powodzenia :D

nieporadna
Początkujący

Próbowałam zastosować się do rad odnośnie kadru i mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam :) Nie wiem jak z oświetleniem, bo jest to moja "pięta Achillesowa" :smileyredface: i głównie w tym kierunku potrzebuję pomocy. Dorzucam najnowsze zdjęcia i myślę, że się spodobają - chociaż nie wiem jak to będzie wyglądało od strony technicznej :question:
Ponieważ przy dodawaniu ostatnich zdjęć pomyliłam numerację, kontynuuję od tych ostatnich ;)

Creatoor
Początkujący

Jeśli chodzi o kadrowanie to jesteś na dobrej drodze. Na tym etapie jest OK.
Kolejna rada pomocna przy kadrowaniu. Wszystkie zdjęcia zrobiłaś z ogniskową ok. 50mm
Jest to ogniskowa dla standartowego obiektywu. Przy portretach dobrze używać 80-135 mm.
Jak to zrobisz zapytasz. Ustawiając zoom wyświetla Ci się skala 1x, 2x, ... aż do 12x. Tak?
Poniżej podaję skalę zoomu i odpowiadające im ogniskowe dla DSC-H5.
1x - 36mm
2x - 72 mm
3x - 108 mm
4x - 144 mm
5x - 180 mm
6x - 216 mm, 7x- 252mm, 8x- 288mm, 9x- 324mm, 10x- 360mm, 11x- 396mm i 12x- 432mm
Tak mniej więcej.
Fotografując portrety w takiej postaci jak te powyżej staraj się więc ustawiać zoom między 2x a 3x.
Pozdrawiam

nieporadna
Początkujący

Mam dodatkowo obiektyw sony VCL-DH0758 i podstawowy statyw. Czy z tym obiektywem te ogniskowe, które mi podałeś też będą pasować?
Dziękuję za dotychczasowe rady ;)