Podziel się wrażeniami!
Są to moje stare zdjęcia - jedne z pierwszych robionych H-5. Mam jeszcze więcej, ale zaczynam od tych i proszę o radę, co można w nich ewentualnie poprawić. I podstawowe pytanie: czy Wam się podobają
Witaj
1- co chciałaś tu pokazać chyba most? mi bardziej rzuca się w oczy to drzewo po prawej (chyba że ze mną coś nie tak )
2 - brawo za bardzo ładną GO, wróbelek ostry, tylko trochę to tło rozprasza przyciąłbym lekko po lewej, a to okno no cóż ewentualnie tylko stempelek
3- no to coś pod nosem to nie za fajne za ciasny kadr, nie lubię takich poucinanych głów ale są tacy co im się podoba
nieporadna napisał(a):
I podstawowe pytanie: czy Wam się podobają
Creatoor napisał(a):
Szczególnie 3-ka
Creatoor napisał(a):
Jeśli chodzi o ptaszka to rzuć okiem na tą stronkę, a zrozumiesz w czym problem
Creatoor napisał(a):
Szczególnie 3-ka. Zobacz tutaj
Widzę, że tylko oglądacie, ale niestety nie komentujecie, więc zamieszczam moje wczorajsze "najświeższe" zdjęcia i proszę o radę - jak robić takie zdjęcia, żeby były ostrzejsze? Mam H5 i dopiero ją rozgryzam z instrukcją, bo wcześniej robiłam byle robić, a jak coś ładnego wyszło to się cieszyłam ale teraz chcę profesjonalnie podejść do tematu i proszę o wskazówki. Nie lubię fotografować roślinek, bo mnie to nudzi. Robienie zdjęć dzieciom to dopiro wyzwanie.
Witam ponownie.
nieporadna napisał(a):
niestety nie komentujecie
nieporadna napisał(a):
chcę profesjonalnie podejść do tematu i proszę o wskazówki.
buziek do focenia Ci nie brakuje
to miły temat
powodzenia
Próbowałam zastosować się do rad odnośnie kadru i mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam Nie wiem jak z oświetleniem, bo jest to moja "pięta Achillesowa" :smileyredface: i głównie w tym kierunku potrzebuję pomocy. Dorzucam najnowsze zdjęcia i myślę, że się spodobają - chociaż nie wiem jak to będzie wyglądało od strony technicznej
Ponieważ przy dodawaniu ostatnich zdjęć pomyliłam numerację, kontynuuję od tych ostatnich
Jeśli chodzi o kadrowanie to jesteś na dobrej drodze. Na tym etapie jest OK.
Kolejna rada pomocna przy kadrowaniu. Wszystkie zdjęcia zrobiłaś z ogniskową ok. 50mm
Jest to ogniskowa dla standartowego obiektywu. Przy portretach dobrze używać 80-135 mm.
Jak to zrobisz zapytasz. Ustawiając zoom wyświetla Ci się skala 1x, 2x, ... aż do 12x. Tak?
Poniżej podaję skalę zoomu i odpowiadające im ogniskowe dla DSC-H5.
1x - 36mm
2x - 72 mm
3x - 108 mm
4x - 144 mm
5x - 180 mm
6x - 216 mm, 7x- 252mm, 8x- 288mm, 9x- 324mm, 10x- 360mm, 11x- 396mm i 12x- 432mm
Tak mniej więcej.
Fotografując portrety w takiej postaci jak te powyżej staraj się więc ustawiać zoom między 2x a 3x.
Pozdrawiam
Mam dodatkowo obiektyw sony VCL-DH0758 i podstawowy statyw. Czy z tym obiektywem te ogniskowe, które mi podałeś też będą pasować?
Dziękuję za dotychczasowe rady