Podziel się wrażeniami!
Witam i proszę o opinie znawców i sympatyków fotografii. To jedna z pierwszych moich serii. Cały czas czytam, podpatruję, przeglądam, jednym słowem - uczę się.
Pozdrawiam
To miało zostać odebrane jako komplement. U mnie tzn. w Rybniku są rzemieślnicy raczej OK
Aniu - obróbka z gatunku bardzo dobra
bez przegięcia, które ściąga zdjęcie na dno
lubię taki lekko brązowy zafarb na BW (sam czasami tak robię)
także głowa do góry - idziesz w dobrym kierunku
Właśnie. Taki lekko ciepły B&W na jedwabistym papierze...
Oczy są naświetlone, tak jak lubię i konwersja jest dobra, więc nie powiesz dziś ble
Racja, dziś nie jest bleee. Dziękuję za opinie. Oto kolejne z serii
Pytanie - zablokowała Ci się przysłona?
Mam wrażenie, że uległaś jakiejś magii pełnej dziury, a to nie zawsze wychodzi "na zdrowie" - ja odnoszę wrażenie, że niektóre fotki są zbyt miękkie.
Czasem warto przymknąć przynajmniej do f/2.8-3.5.
Jak Ci braknie czasu to podnieś ISO.
Lajam napisał(a):
Czasem warto przymknąć przynajmniej do f/2.8-3.5.
Jak Ci braknie czasu to podnieś ISO.
Przymknąłbym nawet do 5,6 i biorąc pod uwagę, że robisz B&W to jak najbardziej użyteczną będzie ISO 400 (czyli poczciwe 27DIN) nawet na sporych powiększeniach. Jeśli tło stanowi monolit lub nie odwraca uwagi lub jest daleko z tyłu poza głębią to można jak najbardziej. Jak Lajam zauważył, zresztą podobnego zdania jestem, samo ostre oko nie czyni czasem portretu.
Obróbka bardzo ciekawa, tylko to wypukła tekstura w tle optycznie wydaje się wychodzić przed uroczego bobaska - nie wiem czy to do końca dobrze
mphisto napisał(a):
Obróbka bardzo ciekawa, tylko to wypukła tekstura w tle optycznie wydaje się wychodzić przed uroczego bobaska - nie wiem czy to do końca dobrze