Podziel się wrażeniami!
wykasowałam poprzednie bo nikt nic nie napisał... to mówi samo za siebie.
Mogę liczyć teraz na ocenę fotek? plizzz...
PS jak mam sobie dać spokój, to napiszcie... już się nie odezwę
Dzisiejsze:
hmm, a na ile mam pomniejszyć? Te powyżej pomniejszam specjalnie przed wstawieniem tutaj.
Jeśli potrzeba większego to mam takie 800x600, może być?
Bawię się LR. Czym więcej czytam na forach, tym stwierdzam że guzik wiem o robieniu zdjęć. Ale człek się całe zycie uczy
O wiele lepiej moim zdaniem. Bardziej widać szczegóły.
kropka33 napisał(a):
Czym więcej czytam na forach, tym stwierdzam że guzik wiem o robieniu zdjęć.
Szfendaku, toż robię
47
48 czy po zmniejszeniu wyostrzyłas?
47
kropka33 napisał(a):
47
Tadeusz napisał(a):
Ale jak juz się wyostrza, trzeba to robić z umiarem (nie jednakowo do wszystkich zdjęć, ale indywidualnie każde), tak by było dobrze
Z tego co widzę, używasz PS7. Tam jeszcze nie było "Smart Sharpen", ale powinien być "filtr" nazwany Unsharp Mask czyli Maska wyostrzająca. (nie wiem czy masz wersję polsko, czy anglo-języczną).kropka33 napisał(a):
To ja niestety w tej materii potrzebuję łopatologicznego wyjasnienia czym i jak to zrobić. Póki co, wyostrzanie rozkłada mnie na łopatki.
Tadeuszu mam wersję polską.
Nie wiem gdzie mam szukać tego o czym piszesz. W "Filtrach" jest "wyostrzanie" -> w w nim "wzmocnienie". W "wzmocnieniu" są 3 suwaczki: "wartość" "promień" "próg". To masz na myśli?
Bo to wlaśnie jest dla mnie zagadka. Jakoś nie widzę efektów wyostrzenia podczas tej zabawy. Albo mi sie nic nie dzieje, albo jakies drastyczne rozjasnienia wychodzą. Są jakieś magiczne wskazówki jak to obsługiwać żeby efekt był zadowalający. Łopatologicznie proszę
A w LR jak to zrobić? Wolałabym nie przełazić z programu na program. RAWy i tak obrabiam w LR, a do PS właziłam po to tylko żeby wyostrzyć