anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kropka - witam Was serdecznie

profile.country.pl_PL.title
kropka33
Początkujący

Kropka - witam Was serdecznie

wykasowałam poprzednie bo nikt nic nie napisał... to mówi samo za siebie.
Mogę liczyć teraz na ocenę fotek? plizzz...

PS jak mam sobie dać spokój, to napiszcie... już się nie odezwę 8-)

Dzisiejsze:

172 ODPOW. 172
kropka33
Początkujący

hmm, a na ile mam pomniejszyć? Te powyżej pomniejszam specjalnie przed wstawieniem tutaj.
Jeśli potrzeba większego to mam takie 800x600, może być?

Bawię się LR. Czym więcej czytam na forach, tym stwierdzam że guzik wiem o robieniu zdjęć. Ale człek się całe zycie uczy :)

rakastan00
Poszukiwacz

O wiele lepiej moim zdaniem. Bardziej widać szczegóły.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

kropka33 napisał(a):

Czym więcej czytam na forach, tym stwierdzam że guzik wiem o robieniu zdjęć.

przestań czytać, rób zdjęcia :c34

kropka33
Początkujący

Szfendaku, toż robię :slight_smile:

pablo_duch
Początkujący

47 :thumbsup:
48 czy po zmniejszeniu wyostrzyłas? :c7

kropka33
Początkujący

Nie wyostrzyłam, bo mi straszne przerysowania wtedy wyłażą i mi to nie pasuje. Wolę taką mydlaną wersję.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

kropka33 napisał(a):

Nie wyostrzyłam, bo mi straszne przerysowania wtedy wyłażą i mi to nie pasuje. Wolę taką mydlaną wersję.

Może zbyt mocnej kompresji używasz...
Nie czepiam się 48 - ładne jest; jak chciałaś takie miękkie, to ok, ale zawsze po zmniejszeniu do tych forumowych ok. 800pikseli na dłuższym tracimy na ostrości. Ale jak juz się wyostrza, trzeba to robić z umiarem (nie jednakowo do wszystkich zdjęć, ale indywidualnie każde), tak by było dobrze - przy czym na papier powinno być bardziej wyostrzone (na monitorze wygląda to wtedy przesadnie).
I pamiętaj, że zdjęcia w razie potrzeby mogą mieć do 400KB.

------------------------------
fotoamator
kropka33
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Ale jak juz się wyostrza, trzeba to robić z umiarem (nie jednakowo do wszystkich zdjęć, ale indywidualnie każde), tak by było dobrze

To ja niestety w tej materii potrzebuję łopatologicznego wyjasnienia czym i jak to zrobić. Póki co, wyostrzanie rozkłada mnie na łopatki.
Robie to PSem przez "wyostrzanie", bo niestety "wzmocnienia" nie łapię jeszcze.
Ktoś pomoże?
Jeśli nie wyostrzanie w PSie to czym?

Przy okazji wstawiam kolejnego pstryka. Portrecista ze mnie żaden, ale pobawić się lubię. Zdjęcie stare, obróbka nowa. Robione kitem 28-70; (f5.6 1/1250, ISO 800-niepotrzebnie :? 70mm - dopisuję dane bo chyba exify wycięło)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

kropka33 napisał(a):

To ja niestety w tej materii potrzebuję łopatologicznego wyjasnienia czym i jak to zrobić. Póki co, wyostrzanie rozkłada mnie na łopatki.

Z tego co widzę, używasz PS7. Tam jeszcze nie było "Smart Sharpen", ale powinien być "filtr" nazwany Unsharp Mask czyli Maska wyostrzająca. (nie wiem czy masz wersję polsko, czy anglo-języczną).
I pobaw się suwaczkami (powinny byc dwa, albo trzy) - i popatrz, co sie dzieje ze zdjęciem przy różnych ustawieniach.
Najgorszą z możliwych opcji jest zwyczajne użycie filtra "wyostrz" - rzadko kiedy efekt bedzie zadowalający (z automatami tak bywa ;) )

------------------------------
fotoamator
kropka33
Początkujący

Tadeuszu mam wersję polską.
Nie wiem gdzie mam szukać tego o czym piszesz. W "Filtrach" jest "wyostrzanie" -> w w nim "wzmocnienie". W "wzmocnieniu" są 3 suwaczki: "wartość" "promień" "próg". To masz na myśli?
Bo to wlaśnie jest dla mnie zagadka. Jakoś nie widzę efektów wyostrzenia podczas tej zabawy. Albo mi sie nic nie dzieje, albo jakies drastyczne rozjasnienia wychodzą. Są jakieś magiczne wskazówki jak to obsługiwać żeby efekt był zadowalający. Łopatologicznie proszę :)

A w LR jak to zrobić? Wolałabym nie przełazić z programu na program. RAWy i tak obrabiam w LR, a do PS właziłam po to tylko żeby wyostrzyć :slight_smile: