Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, widziałem już wpis, że po aktualizacji androida ktoś nie mógł sterować dekoderem stb od canal plus, dekoder jak w temacie. Mam obecnie dekoder media box +, i po aktualizacji do 9-tki , jest możliwość sterowania nim za pomocą pilota od tv. Mam zamiar wymienić dekoder na 4K stąd moje pytanie czy ten dekoder jest sterowalny z poziomu pilota od tv. Post, o którym napisałem na wstępie jest sprzed miesiąca, jak to wygląda obecnie?
Jeśli ktoś ma info w tej kwestii to proszę o szybką odpowiedź, jestem już umówiony na wymianę, pozdrawiam, Marek
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Rozumiem że na dekoderze 4K ultrabox w ustawieniach masz włączone sterowanie telewizorem ? U mnie wszystko działa.
Cześć
u mnie z pilotem jest ok-oto co zrobiłem :
-konfiguracja ręczna dekodera adb model ncp-4740sf (ale mam model 3670...)
-oglądanie tv/zewnętrzne wej/konf dekodera/konfig sterowania dekoderem/ust zaawansowane/interwał klawiszy,ustawiłem na 100ms i na 250ms i jest ok.
jest tam jeszcze parametr uzupełniaj zerami- mam min 2/5301,zazn opcja wyslij polecenie wprowadź
Nie wiem co dokładnie pomogło , ale nie mam już problemu z brakiem sterowania pilotem.
Powodzenia
Marek.2019,
Jeśli dekoder jest zgodny z Bravia Sync będzie to możliwe. Upewnij się proszę z dostawcą dekodera. Informacje dotyczące korzystania znajdziesz tutaj: https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00126149
Od tygodnia próbuje zmusić pilota tv do sterowania tym dekoderem i działa tylko wyłączanie.
Do Piotr Kummer:
obecnie posiadany prze zemnie dekoder canal plus mediabox+ firmy ABD jest na liście /ustawienia-oglądanie telewizji-zewnętrzne wejścia-konfiguracja dekodera telewizji kablowej lub satelitarnej/, można go skonfigurować i obsługiwać pilotem TV Sony. Należy wybrać producenta stb jako ABD, u mnie na XG9505 działają wszystkie funkcje,
pozdrawiam
Niestety mojego 4K Ultrabox nie da się wybrać w ustawieniach
Udało mi się ustawić sterowanie dekoderem. Musiałem zamiast
4K ULTRABOX +
USW4001NCP
wybrać ADB NCP-4740SF. Czyli WiFi Premiumbox i dopiero załapał. Ale wszystkie funkcje działają z pilota Sony Tv. Mój model to sony bravia 85xg8596
Witam, dekoder wymieniony. Po skonfigurowaniu jak w odpowiedzi na moje pytanie działa przełączanie kanałów i głośność. Reszta nie działa, np.przycisk reclist czy guide na pilocie.
Dekoder nie wyłącza się razem z soundbarem i TV, w sumie kicha.
W mediabox wszystko działało, również menu dekodera, nc+go i cała reszta funkcjonalności dekodera.
Poprzednio w Braviasync dekoder był widoczny jako mediabox+, nowy nie jest wyświetlany na liście urządzeń i w żaden sposób nie mogę zmusić systemu aby go zainicjował.
Jeśli ktoś ma obecnie dużo wolnego czasu może sprawdzi inne ustawienia, może jest jakaś specyfikacja zgodnych zamienników dekodera w systemie android tv.
W związku z epidemią, ja mam urwanie głowy, nawet do 150 pacjentów dziennie i zupełnie nie mam czasu nawet poszukać czegoś w sieci.
Mój tv to seria z 2019r xg9505, soundbar ht-zf9, może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł,
pozdrawiam wszystkich
Trzeba na tv wejść w ustawienia> oglądanie telewizji > zewnętrzne wejścia > konfiguracja telewizji kablowej lub satelitarnej > skonfiguruj według numeru modelu. I tam wpisać producenta ADB i model NCP-4740SF czyli mediabox. I dopiero wtedy pilot uzyska pełną funkcjonalność. Powodzenia.