Podziel się wrażeniami!
PlayMemories to nazwa oprogramowania służącego do zarządzania, edycji i dzielenia się filmami i zdjęciami stworzonymi przez nas za pomocą kamer i aparatów Sony. Przy okazji tematu poświęconego CES 2012 opisałem zasadę funkcjonowania czterech modułów PlayMemories (LINK), zaś teraz opowiem szerzej o PlayMemories Home.
http://img259.imageshack.us/img259/1498/pmhome.jpg
Nowe kamery Handycam będą zawierać wbudowane oprogramowanie. Oznacza to, że w pudełku nie odnajdziemy już tradycyjnej płyty CD. Zamiast tego, przy pierwszym podłączeniu kamery przez USB do komputera powinniśmy wykonać następujące kroki:
1) Otworzyć program Eksplorator Windows i przejść do dysku PMHOME.
2) Uruchomić plik PMHOME.EXE
3) Postępować zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie w celu ukończenia instalacji.
Jak można wywnioskować z dostępnych zrzutów ekranu, PlayMemories Home posiada interfejs niemal identyczny z PMB. Program ten posiada również budowę modułową - w zależności od potrzeb możemy do niego pobrać dodatkowe funkcje i rozszerzenia, a także zarejestrować zewnętrzne aplikacje wspomagające pracę z multimediami.
Pod względem funkcjonalności i obsługi nie dojdzie zatem do rewolucji, a nastąpi udoskonalenie już działającego oprogramowania. Można się spodziewać, że PlayMemories Home będzie zintegrowany z pozostałymi modułami: usługą przechowywania i udostępniania materiałów on-line oraz narzędziem do edycji filmów na konsoli PS3.
Już udostępniono oficjalny podręcznik Użytkownika dla PlayMemories Home (w języku angielskim), możemy zatem już teraz przekonać się o możliwościach programu. Jest on dostępny pod adresem:
http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/disoft/int/playmemories-home/
oneGabryś, a co jest grane jak PlayMemories widzi dysk (NTFS), widzi zamieszczone na nim fotki, ale nie widzi zamieszczonych na nim plików video???
przegrałem klipy video z dysku zewnętrznego na kompa. PlayMemories widzi na kompie fotki, ale nie widzi plików video... cuda czy co ???
Pomoc on-line radzi coby dodać foldery w których sa pliki, ale to było zrobione. Więc raz jeszcze: widzi na przykład pliki JPEG ale nie widzi żadnych plików video znajdujących się w tym samym katalogu
oneGabryś, obawiam się, że w teorii to może i działa, ale nie w praktyce
Zainstalowałem ponownie PlayMemories, i postapiłem krok po kroku jak pisałeś... niestety nadal plików video nie widać :(:(
aro_40, w takim razie mam trzy pytania:
- Jaki posiadasz system operacyjny?
- Czy masz zainstalowany jakiś pakiet kodeków?
- Czy pliki z filmami otwierają się w domyślnym odtwarzaczu (Windows Media Player)?
aro_40, w takim razie mam trzy pytania:
- Jaki posiadasz system operacyjny?
- Czy masz zainstalowany jakiś pakiet kodeków?
- Czy pliki z filmami otwierają się w domyślnym odtwarzaczu (Windows Media Player)?
Ja też mam problem z tym programem. Nie mogę edytować filmów w PlayMemories wyświetla się komunikat - Nie można wykonać wybranej operacji, ponieważ żaden z zaznaczonych plików multimedialnych nie jest w formacie pliku, który obsługuje tę funkcję.
Czy ktoś z użytkowników orientuje się jak z tego programu odtworzyć filmy/zdjęcia poprzez DLNA na TV?
Czy nie ma wcale/jeszcze takiej możliwości.
aro_40, doszedłem do kolejnej możliwej przyczyny braku obecności zaimportowanych filmów w PMH. Spróbuj po włączeniu programu podłączyć przez USB kamerę, z której pochodzą nagrania. Służy to "rozpoznaniu" urządzenia oraz nagrań przez PMH. Jest to czynność jednorazowa, dzięki której Twoje filmy powinny być widoczne w programie.
Źródło:
http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/disoft/int/playmemories-home/qa/index.html (zakładka "After installing “PlayMemories Home”, imported movies by the PMB will not displayed.")
seta_lp, napisałem do Ciebie w tej sprawie w osobnym temacie, mam nadzieję, że pomogę
stefekI, w tym momencie niezbyt orientuję się w tematyce DLNA, ale doczytam i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
aro_40, doszedłem do kolejnej możliwej przyczyny braku obecności zaimportowanych filmów w PMH. Spróbuj po włączeniu programu podłączyć przez USB kamerę, z której pochodzą nagrania. Służy to "rozpoznaniu" urządzenia oraz nagrań przez PMH. Jest to czynność jednorazowa, dzięki której Twoje filmy powinny być widoczne w programie.
Źródło:
http://support.d-imaging.sony.co.jp/www/disoft/int/playmemories-home/qa/index.html (zakładka "After installing “PlayMemories Home”, imported movies by the PMB will not displayed.")
Byłem w Centrum wraz z kamerką i kompem.
Po wielu, wielu próbach uprzejmy Pan z Centrum SONY na Targówku znalazł błąd popełniony przeze mnie.
Okazało się, że w trakcie instalacji nie podłączyłem kamerki i programik zgłupiał .
Ja uznałem, że skoro mam filmy na dysku, to wystarczy jak podłączę dysk...
Na szczęście udało się i programik już hula. OneGabryś również wielkie dzięki za pomoc.
Dlaczego Play Memories Studio nie widzi żadnych filmów nagranych kamerami Sony. Mam jakieś 150 plików z filmami nagranych CX 115 zgromadzonych na dysku PS3. Obecnie uzywam PJ-580 i nie widzi też plików w kamerze więc nie mogę nic zaimportować do programu. Mam wolne na dysku jakieś 60 GB.
Filmy które są na dysku w formacie mp4, divx są przez program widziane.
Dodam tylko, że problem ten dotyczy obsługi plików z poziomu PMS. Jak wejdę w Video menu głównego PS3 to wszystkie pliki widać.
Do tej pory filmy na konsolkę zgrywałem po prostu kopiując materiały na dysk twardy konsoli.