- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Lightroom >2
Nowa wersja Lightrooma - używaliście jej? Jak się podoba ?
Dla mnie najfajniejszą nowością są filtry połówkowe - teraz korekcja ekspozycji, nasycenia, koloru, ostrości - wszystko pod jedną ikonką i kilkoma suwaczakami
Jak ktoś nie wie o co chodzi - chętnie wytłumaczę i wkleję kilka tutorialowych zdjęć.!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
ja mam odwiecznie problem z RAWami
ileż to już ludzi mi próbowało pomóc i nic
i dalej mi jakieś brzydkie, suche, bleee wychodzi wywoływanie rawów
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
prosimy prosimy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
no właśnie...
mam wersję 2.1 RC i albo jestem ślepy albo niewidomy... ale gdzie tu się robi obróbkę HDR?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Norbercie nie ma to tamto - sam się wpakowałeś
lud czeka na poradnik LR2
FF. 14mm. 35mm. 50mm. 85mm. 135mm. 500mm. 70-210
thank god i'm a photographer
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja kupiłem sobie gazete z LR 2.0 i gdzieś zgubiłem płytkę
A kiedyś jak miałem wersję Beta to był mój ulubiony program, tyle że potem się skończyły dobre czasy i wersja Beta wygasła. Ale jeśli 2.0 jest lepszy to ja już rączki zacieram. Tylko tą płytę muszę znaleźć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To może ja w skórcie podam jak to robię z większością fot:
1. korekcja exposure
2. jasność ok. 20-30, kontrast 20
3. w razie potrzeby recovery
4. dla krajobrazów kilkadziesiąt clarity
5. tone curve - najczęściej medium contrast i ustawienie coś w stylu +5/+13/-13/-5
6. blacks - do momentu kiedy wystąpi clipping, nie trzeba się też kurczowo trzymać aby wcale nie było clippingu, malutkie obszary które mają prawo być całkiem czarne lub tylko "czarne" na jednym z kanałów RGB są ok.
7. vibrance i saturation 11-15, można również użyć bardziej selektywnego kolorowania w zakładce HSL
8. czasami dodanie małych wartości fill light poprawia znacznie wygląd fotki
9. wyostrzanie na 0
dla sprostowania kontrast z tone curve i contrast działa trochę inaczej, stąd oba te parametry są korygowane. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby jpg z aparatu był lepszy, co prawda nie robiłem na podbitych kontrastach, saturacji itp. w aparacie więcej niż 1. Operacje powyższe wykonuję na wyzerowanym pliku, potem jak już sobie wyrobicie swoje ulubione ustawienia warto tworzyć presety aby zaoszczędzić czas.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mycroft napisał(a):
Dla mnie najfajniejszą nowością są filtry połówkowe - teraz korekcja ekspozycji, nasycenia, koloru, ostrości - wszystko pod jedną ikonką i kilkoma suwaczakami![]()
Jak rozumiem, mówisz o:
"Moduł wywoływania (Develop) – nowością jest narzędzie Local Adjustment Brush, zezwalające na precyzyjne ustawienia koloru, ekspozycji i tonalności określonej partii obrazu. Dodany został filtr Graduated Filter (lepsza edycja fotografii pod względem jasności, nasycenia i naświetlenia)."
http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=1233663
Myślę, że Adobe posłuchało co użytkownicy myślą u czego chcą w kolejnych wersjach. tak jak to zrobił Scott Kelby w swojej liście życzeń "Lightzone and the Adobe Lightroom wish list: Scott Kelby version"
http://www.neutralday.com/lightzone-and ... y-version/
Kelby napisał na swoim blogu, że jest to jeden z elementów, dla którego musiał korzystać w czasie obróbki z LightZone, który miał taką możliwość już wcześniej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mycroft napisał(a):
Jak ktoś nie wie o co chodzi - chętnie wytłumaczę i wkleję kilka tutorialowych zdjęć.!
No ja może jestem zbyt uparty ale powiem szczerze, że nadal czekam zwłaszcza na tą druga część zdania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
czorny napisał(a):
Mycroft napisał(a):
No ja może jestem zbyt uparty ale powiem szczerze, że nadal czekam zwłaszcza na tą druga część zdania![]()
Czekaj tatka latka :smileytwisted:
fotoamator
- « Poprzedni
- Następny »