anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

maro_ka - dzieciaczkowe

profile.country.pl_PL.title
maro_ka
Początkujący

maro_ka - dzieciaczkowe

Witam,
Stawiam pierwsze kroki w fotografii. Uczę się z poradników, for internetowych oraz książek.
Ostatnio przeglądałem jak fotografować krople :) Mam alfe 200 z kitem 18-70. W przyszłości jak określę w jakiej fotografii czuję się najlepiej dokupię sobie inne szkła, ale na to przyjdzie czas.

Proszę o opinie na temat zdjęcia kropli które zrobiłem. Wiem że rewelacji nie ma ale chciałbym wiedzieć jakich błędów unikać na przyszłość żeby uzyskać dobry efekt. Nie posiadam obiektywu makro.

260 ODPOW. 260
doslav.
Poszukiwacz

mogę prosić o wyprostowanie tego zdjęcia?

Niestety przy prostowaniu zawsze sa jakies straty :(
Proszę... :smileymrgreen:
61.jpg

maro_ka
Początkujący

dosłav dzięki :thumbsup:

odniosę się jeszcze do "centralnych kadrów" :)

uważam że zdjęcia portretowe prezentujące całą postać proszę się o kadr centralny. Wiele osób z forum robi kadry centralne np. prze zdjęciach ślubnych - tam nie zarzuca się że kadr jest centralny :) tam najczęściej pojawia się komentarz typu : :c4 i pianie z zachwytu.

:D

nie ukrywam że przy zdjęciach wzorowałem się na Sebastianie Małachowskim i Krzysztofie Tkaczu

np.
http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2009/6/8.jpg

http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2009/6/9.jpg

http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2009/6/9.jpg

bardzo spodobała mi się ich technika i wiem że moje zdjęcia nie przypominają tych przykładowych ale trenuje. Lampa błyskowa nie jest urządzeniem prostym i wymaga cierpliwego treningu.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

odniosę się jeszcze do "centralnych kadrów" :)

nie wiem co to miało na celu :?
przecież to Twoje zdjęcia, a słowa o centralnych kadrach padają z ust innych osób, które mają swoją opinię i przecież po to wstawiasz zdjęcia by poznać opinię innych - czyż nie ?

tam nie zarzuca się że kadr jest centralny :) tam najczęściej pojawia się komentarz typu : :c4 i pianie z zachwytu.

im więcej takich komentów/odniesień autora albumu, tym większe szanse na brak KONSTRUKTYWNEJ krytyki.
Chcesz tylko ochy i achy. Czy też lepiej by się czegoś dowiedzieć/nauczyć/zobaczyć błędy ?

wiele osób z forum robi kadry centralne np. prze zdjęciach ślubnych - tam nie zarzuca się że kadr jest centralny

czuje się wywołany do tablicy.....
nie wiem jak można porównać jedno do drugiego :?
reporterka = nie ma czasu na zagospodarowania kadrem + brak możliwości ingerencji w to co ludzie robią
portrety = masz czas, możesz ustawiać jak chcesz

widzisz różnicę ?
;)

poza tym, że kadry są centralne (co niestety w tym przypadku razi 😞
57 - najlepiej oświetlone ze wszystkich. Ale mina jest nie teges ;)
58 - też fajne światełko (tło mniej oświetlone jest na minus), lepsza mina, ale tyle miejsca nad głową, aż bije w oczy 😕
59 - zbyt ostre światło (pewnie dlatego, że nie było szansy na oświetlenie tła)
60 - ciut jaśniej byłoby lepiej. Latarnia mnie rozprasza (bo jest za blisko modelki) i mina też nie teges
61 - podoba mi się oświetlenie, ale cała reszta in minus

maro_ka
Początkujący

kris napisał(a):

portrety = masz czas, możesz ustawiać jak chcesz

niestety, mimo że moja żona była fotografowana to byłem tam gościnnie :) przy okazji robiąc zdjęcia. nie chciałem ingerować i wbijać się w czyjąś pracę :)

kris napisał(a):

poza tym, że kadry są centralne (co niestety w tym przypadku razi 😞
57 - najlepiej oświetlone ze wszystkich. Ale mina jest nie teges ;)
58 - też fajne światełko (tło mniej oświetlone jest na minus), lepsza mina, ale tyle miejsca nad głową, aż bije w oczy 😕
59 - zbyt ostre światło (pewnie dlatego, że nie było szansy na oświetlenie tła)
60 - ciut jaśniej byłoby lepiej. Latarnia mnie rozprasza (bo jest za blisko modelki) i mina też nie teges
61 - podoba mi się oświetlenie, ale cała reszta in minus

dzięki za opinię. Poczekam na coś co bardziej zmiękczy światło. Gołą lampą niestety cieżko jest nie zabić światłem.

kris napisał(a):

im więcej takich komentów/odniesień autora albumu, tym większe szanse na brak KONSTRUKTYWNEJ krytyki.
Chcesz tylko ochy i achy. Czy też lepiej by się czegoś dowiedzieć/nauczyć/zobaczyć błędy ?

konstruktywnej krytyki się nie boje - mało tego można chyba z nią polemizować? :)
Dyskusja nie ma prowadzić do niepotrzebnych starć czy nerwów ale do wymiany zdań.
Jak już kiedyś napisałem, wole krytykę i możliwość odniesienia się do niej bardziej niż komentarzem typu:
:c4
:c9
:c8

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

można polemizować, ale im bardziej będziesz wnikał w czyjeś zdanie i im bardziej będziesz bronił swojej wizji - tym bardziej prawdopodobne, że następnym razem ta osoba u Ciebie nic więcej nie napisze lub niewiele więcej niż 3 emotki
Czasami po prostu warto przyjąć coś do wiadomości :thumbsup:

btw
poprawiłem Ci cytowanie bo coś Ci nie wyszło ;)

maro_ka
Początkujący

kris napisał(a):

można polemizować, ale im bardziej będziesz wnikał w czyjeś zdanie i im bardziej będziesz bronił swojej wizji - tym bardziej prawdopodobne, że następnym razem ta osoba u Ciebie nic więcej nie napisze

Mam nadzieję że NIE uraziłem Bubu :) Z resztą to twarda sztuka jest.

Kris dzięki za zredagowanie posta :)

Mam prośbę nie podchodźcie do mojej polemiki tak jak bym szukał zaczepki czy chciał prowadzić jakąś wojenkę.
Polemika i zdanie innych powoduje że zauważalne staje się to czego nie widzieliśmy - no chyba że ktoś jest zakapiorem. Do niech nie należę.

BuBu__
Początkujący

oh, uraziłeś, no i teraz zamkłam się w sobie... :D
spoko luzik ;)

maro_ka
Początkujący

oh, uraziłeś, no i teraz zamkłam się w sobie... :D
spoko luzik ;)

Ej w moim temacie ma nie być żadnych Oh-ów :D

rakastan00
Poszukiwacz

Lampy się jeszcze nie dorobiłam, więc nie wiem jak to jest.
Ale pamietaj, że trening czyni MISTRZA!

maro_ka
Początkujący

rakastan00 napisał(a):

Lampy się jeszcze nie dorobiłam, więc nie wiem jak to jest.
Ale pamietaj, że trening czyni MISTRZA!

pamiętam, pamięta.

Zabawne że lampa ciągnie za sobą dodatkowe koszty :) . Dziś zakupiłem parasolkę + statyw do lamp oraz uchwyt do lampy.