Podziel się wrażeniami!
Witam,
Stawiam pierwsze kroki w fotografii. Uczę się z poradników, for internetowych oraz książek.
Ostatnio przeglądałem jak fotografować krople Mam alfe 200 z kitem 18-70. W przyszłości jak określę w jakiej fotografii czuję się najlepiej dokupię sobie inne szkła, ale na to przyjdzie czas.
Proszę o opinie na temat zdjęcia kropli które zrobiłem. Wiem że rewelacji nie ma ale chciałbym wiedzieć jakich błędów unikać na przyszłość żeby uzyskać dobry efekt. Nie posiadam obiektywu makro.
mogę prosić o wyprostowanie tego zdjęcia?
dosłav dzięki
odniosę się jeszcze do "centralnych kadrów"
uważam że zdjęcia portretowe prezentujące całą postać proszę się o kadr centralny. Wiele osób z forum robi kadry centralne np. prze zdjęciach ślubnych - tam nie zarzuca się że kadr jest centralny tam najczęściej pojawia się komentarz typu :
i pianie z zachwytu.
nie ukrywam że przy zdjęciach wzorowałem się na Sebastianie Małachowskim i Krzysztofie Tkaczu
np.
http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2009/6/8.jpg
http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2009/6/9.jpg
http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2009/6/9.jpg
bardzo spodobała mi się ich technika i wiem że moje zdjęcia nie przypominają tych przykładowych ale trenuje. Lampa błyskowa nie jest urządzeniem prostym i wymaga cierpliwego treningu.
odniosę się jeszcze do "centralnych kadrów"
kris napisał(a):
portrety = masz czas, możesz ustawiać jak chcesz
kris napisał(a):
poza tym, że kadry są centralne (co niestety w tym przypadku razi 😞
57 - najlepiej oświetlone ze wszystkich. Ale mina jest nie teges
58 - też fajne światełko (tło mniej oświetlone jest na minus), lepsza mina, ale tyle miejsca nad głową, aż bije w oczy 😕
59 - zbyt ostre światło (pewnie dlatego, że nie było szansy na oświetlenie tła)
60 - ciut jaśniej byłoby lepiej. Latarnia mnie rozprasza (bo jest za blisko modelki) i mina też nie teges
61 - podoba mi się oświetlenie, ale cała reszta in minus
kris napisał(a):
im więcej takich komentów/odniesień autora albumu, tym większe szanse na brak KONSTRUKTYWNEJ krytyki.
Chcesz tylko ochy i achy. Czy też lepiej by się czegoś dowiedzieć/nauczyć/zobaczyć błędy ?
można polemizować, ale im bardziej będziesz wnikał w czyjeś zdanie i im bardziej będziesz bronił swojej wizji - tym bardziej prawdopodobne, że następnym razem ta osoba u Ciebie nic więcej nie napisze lub niewiele więcej niż 3 emotki
Czasami po prostu warto przyjąć coś do wiadomości
btw
poprawiłem Ci cytowanie bo coś Ci nie wyszło
kris napisał(a):
można polemizować, ale im bardziej będziesz wnikał w czyjeś zdanie i im bardziej będziesz bronił swojej wizji - tym bardziej prawdopodobne, że następnym razem ta osoba u Ciebie nic więcej nie napisze
oh, uraziłeś, no i teraz zamkłam się w sobie...
spoko luzik
oh, uraziłeś, no i teraz zamkłam się w sobie...
spoko luzik
Lampy się jeszcze nie dorobiłam, więc nie wiem jak to jest.
Ale pamietaj, że trening czyni MISTRZA!
rakastan00 napisał(a):
Lampy się jeszcze nie dorobiłam, więc nie wiem jak to jest.
Ale pamietaj, że trening czyni MISTRZA!