Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich forumowiczów,jest to mój pierwszy post na tym forum i chcialbym wam pokazać kilka moich zdjeć zrobionych 390
Zachęcam do komentowania, konstruktywna krytyka mile widziana.
13 - prawie dobre, choć tego drzewa z prawej mogłoby być mniej - nic nie wnosi do zdjęcia a wzrok odciąga.
12 - co najmniej dwa błędy: zły, centralny kadr i duży bałagan w tle, a do tego zbyt długi czas naświetlania i zdjęcie "poruszone"
14 - przeciętny kadr - można było dużo lepiej pokazać to miejsce.
na przyklad tak?
Dbaj o tło i unikaj takiego nieba jak przy ostatniej fotce.
własnie jak uniknąc takiego tła
Zdjęcia w formacie RAW i odpowiednia obróbka programem graficznym. Ewentualnie jakiś filtr polaryzacyjny.
Daniel123 napisał(a):
na przyklad tak?
Patrzysz przez wizjer? To widzisz, co jest w kadrze. W kompozycji bierze udział wszystko, nie tylko pierwszy plan. Wzrok ludzki jest tak "skonstruowany", że widzi to, co chce, natomiast na zdjęciu widać wszystko.Daniel123 napisał(a):
własnie jak uniknąc takiego tła
Kolejne zdjęcia do oceny.
Witam
Po długiej przerwie wrzucam kilka zdjeć do oceny.
Pozwól że skomentuje:
17- kiedyś zrobiłem podobne zdjęcie jak idąc przez łąke z aparatem opuszczonym, przypadkowo nacisnołem spust migawki. Zero przekazu od zwykłe liście.
18;19- ładne niebo ale za dużo jego Jest. Dół też nie za Ciekawy.
20- Lampa wszystko tu zepsuła. Czarne tło z którego wyrasta Kwiatek z poobcinanymi listkami i lodyżką w tle. No i Lampa po gałach daje.
21- Jedno z lepszych (dwóch dobrych) zdjęć z tej wrzutki. fajnie pokazane. widać że zwracasz uwage na szczegóły, Mogłeś troszeczke bardziej odizolować motyw od sosny z tyłu zmniejszając przysłone ale idziesz w dobrą strone.
22- to zdjęcie jest tym najlepszym które zobaczyłem u Ciebie. Horyzont nisko potęguje wielkość chmur. (zapewne zaraz mnie ktoś poprawi podając łacinską nazwe tych obłoków, ale dla Mnie to są chmury.) znacznie lepsze niż zdjęcie nr 15 lub nr 19 (15 brak nieba, 19 Pusto i niebiesko tylko). Droga prowadzi mnie po tym zdjęciu, to ona nadaje ten Charakter fotografi (konkretnie temu zdjęciu).
Mógł bym tak jeszcze pisać, ale Ja na fotografi sie nie znam. Pisze swoje odczucia i spostrzeżenia.
Pozdrawiam i życze udanych łowów.
Z ostatniej wrzuty jedynie 22. Za to jest znakomite
Pozostałe... cóż - zwykłe pstryki - nawet 18 i 19 się nie bronią, pomimo dość ładnych kolorków; 20 - błysk lampy nie pomógł temu zdjęciu; 21 - brakuje mi tu kontekstu... ; 17 - po prostu chaos, a oszroniony listek na tle zimowej trawy, może być ładnie pokazany
BTW
alpol6, co miałeś na myśli pisząc:
?alpol6 napisał(a):
Zero przekazu od zwykłe liście.