anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Amatorsko - H50

AnnieMarie
Początkujący

Amatorsko - H50

Od lutego jestem szczęśliwą posiadaczką H50. Dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Chcę dać do oceny moje pierwsze zdjęcia, ponieważ jestem ciekawa czy dobrze robię zdjęcia.
Daje 3 pierwsze. Bardzo proszę o ocenę i jakieś wskazówki :)

32 ODPOW. 32
AnnieMarie
Początkujący

troche dawno mnie nie było :) zdjęć narazie nie dam, bo mi się komp zepsuł
może dodam jakieś w przyszłym tygodniu
pozdrawiam

Melanie------
Początkujący

jak na początkującą to niektóre kadry naprawdę udane są ;)
pozdrawiam ^^

AnnieMarie
Początkujący

No to kolejne zdjęcia. Byłam ostatnio w plenerze więc trochę się zrobiło (jak naliczyłam to na kompie mam ok 1000 zdjęć :smileyhappy:!)

Melanie------
Początkujący

szkoda ze tlo rozmywasz programem ..
ja osobiscie nie lubie takiego..
wole jak jest takie z aparatu prosto 😜

11 mi sie podoba najbardziej z tych 3 ^^
reszta tez moze byc 😜

ci.nek
Początkujący

Witaj
widzę nowe pomysły :thumbsup: ;)
11 ma bardzo ciekawy pomysł, dobry kadr, no może tylko na minus drzewo wyrastające z głowy dziewczyny po lewej, ale popsułaś fotkę programowym rozmywaniem :c9
12 taka.... zwykła :rolling_eyes:
10 najlepsza fotka, dobrze skomponowana, trafione użycie b&w :c4 za nią
pozdrawiam

AnnieMarie
Początkujący

ok czyli tak będzie lepiej?

ci.nek
Początkujący

AnnieMarie napisał(a):

ok czyli tak będzie lepiej?

no zdecydowanie od tamtego ;)
sorki ale tamto było bardzo niestarannie rozmyte ;) wiec było :c9
skoro i tak dziewczyny pozowały, to było je ustawić tak, żeby z głów im nie wyrastały drzewa :)
no i nie marnuj swoich ciekawych pomysłów tylko cykaj fotki :D

lupus-----
Początkujący

Bardzo ładna pani "To nie ja" 8-) skoro się zgadza na zamieszczanie swoich zdjęć to prosimy o więcej portretów ;)
11 poprawka też bardzo mi się podoba.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Melanie napisał(a):

szkoda ze tlo rozmywasz programem ..
ja osobiscie nie lubie takiego..
wole jak jest takie z aparatu prosto 😜

Witam
Melanie, rozumiem, że Ty nie lubisz czegoś, i masz do tego prawo, jednaknie zawsze tak jest, że zdjęcie z aparatu nadaje się do prezentacji. W większości przypadków trzeba się wspomóc programem graficznym. Różne fora pełne są fotek "saute" i nie wyglądają one dobrze - są niedopracowane. Trzeba naprawdę sporego doświadczenia, by zdjęcia "prosto z aparatu" nadawały się do prezentacji bez jakiejkolwiek ingerencji - i to też nie zawsze się udaje.
Wracając do rzeczonej fotki. Dobrze wygląda, gdy obiekt zdjęcia jest na tle (mniej lub bardziej) rozmytego tła. Niestety w kompaktach, z uwagi na krótkie ogniskowe trudno jest uzyskać płytką GO (głębię ostrości) i czasem pomoc programu bywa nieodzowna. I rzekłbym, że pierwsza fotka (ta z rozmytym tłem) podoba mi się bardzie, gdyby obróbka była staranniejsza.
Błędy:
- dziewczyny są ostre, ale ścieżka na której stoją już nie - to wygląda nienaturalnie
- blur nakładany jest nierównomiernie i też wygląda sztucznie - ścieżka winna być ostra, a im dalej w las tym większa nieostrość (tak działa GO), tymczasem nawet na dalekich drzewach nieostrość jest taka sama jak tuż przy alejce.

Podkreślę na koniec: ingerencja w zdjęcie programem graficznym b. często jest niezbędna (jaskrawość, kontrast, WB, kolory, no i wyostrzenie po zmniejszeniu) ale wszystko trzeba z umiarem a efekty specjalne, np. jak na tym zdjęciu trzeba dodawać bardzo starannie i umiejętnie.
Pozdrawiam

------------------------------
fotoamator
AnnieMarie
Początkujący

Dziękuje za rady. Na pewno się przydadzą ;)

Zamieszczam kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam :)